Functieomschrijving:
Randvoorwaardelijk voor gegevensuitwisseling zoals bedoeld in de Wegiz is de landelijke interoperabiliteit van een aantal generieke functies (i.c. standaarden, voorzieningen en afspraken). Deze “Generieke Functies” zijn de functies voor Identificatie en Authenticatie, Autorisatie, Toestemming, Lokalisatie en Adressering.
In lijn met het Integraal Zorgakkoord is in 2023 gestart met het in technische zin realiseren van deze functies. Hiervoor is een programmastructuur opgezet waar onder regie van VWS met zorg- en ICT partners wordt samengewerkt.
In 2025 zijn de 6 Generieke Functies landelijk beschikbaar en te gebruiken, waarmee (in ieder geval) de gegevensuitwisselingen voor Acute zorg, Medicatie-overdracht, Basisgegevensset zorg, e- Overdracht en Beeldbeschikbaarheid mogelijk zijn. Voorzien is om vanaf de eerste helft van 2025 de Generieke Functies zowel technisch als functioneel te beproeven door middel van POC’s en pilots. Vanaf tweede helft 2025 zijn pilots voorzien met gebruikers (zorgorganisaties en hun professionals) en wordt dit zorgveld, waar mogelijk en nodig ondersteund vanuit het programma in staat gesteld de Generieke Functies daadwerkelijk in gebruik te nemen.
In gebruik nemen is het toepassen van de betreffende Generieke Functies door de betreffende zorgorganisaties en het (daarmee) overbodig maken van organisatie-specifieke voorzieningen met min of meer vergelijkbare functies.
Het project (“Voorbereiden Implementatie Generieke Functies”) zoals nu als opdracht door VWS aan ICTU is gegund, omvat het door middel van pilots en eerste implementaties beproeven van de toepassing van de Generieke Functies in voornoemde gegevensuitwisselingen alsmede het opzetten van een implementatie-organisatie voor de landelijke uitrol (nu voorzien per eind 2026).
Welke rol heeft de professional binnen het project:
De professional treedt op als coördinator Voorbereiden Implementatie en draagt in die hoedanigheid zorg voor het ontwerpen en afstemmen van de implementatie-aanpak.
Beschrijving van de opdracht
De activiteiten die horen bij het realiseren van de opdracht zijn het zorgdragen voor het inhoudelijk voorbereiden van de implementatie van Generieke Functies.
De volgende resultaten zijn hierin voorzien in 2025 – eerste voorbereiding:
Implementatiematerialen o.b.v pilots
- (Geactualiseerd) Implementatie-handboek zorgaanbieders
- Presentatie en implementatiegids per GF voor leveranciers
- Aansluitproces zorgaanbieders
- Deelnemers- en gebruikers-overeenkomsten (mogelijk per GU/ samen met beheerpartijen)
Randvoorwaarden mede inrichten:
- Input/informatiepakket jaarplannen zorgaanbieders
- Rolverdeling project Implementatie en partners, bijv. RSO-NL
- Opleiding: teach-the-teacher
Proces:
- Uitvoeringplan
- Voorbereiden besluitvorming start landelijke implementatie
En in 2026 – inrichting en eerste (proef-) implementaties:
Inhoud dry-run (implementatie “op papier”
- Invullen Integraal ontwerp
Inhoud implementatie (productie):
- Communicatie
- Ondersteuning aansluitproces(sen)
- Aanvullen implementatiematerialen
Proces:
- Voortgangsrapportage
- Evaluatie(s) implementatie
- Overdrachtsdocument beheer
Welke concrete resultaten dient de professional te behalen?
Overall: Het opleveren van een aanpak voor de implementatie van Generieke Functies in de i.h.k.v. Wegiz geprioriteerde gegevensuitwisselingen. Hiertoe als tussenresultaten: bovenstaande opsomming.
Wanneer is de opdracht afgerond en beëindigd:
Bij definitieve vaststelling van een implementatie-aanpak door VWS als klant van ICTU.
Hoe en wanneer zal het werk/de resultaten worden beoordeeld?
• Eens per twee weken wordt met de ICTU project verantwoordelijke de tussentijdse stand van zaken besproken
• Bij oplevering worden voornoemde deelresultaten de implementatieaanpak gecontroleerd en goed bevonden. “Goed” is hier gedefinieerd als een in proefimplementaties werkende aanpak.
Wat is de kans dat de verwachte duur wordt overschreden, c.q. welke onzekerheden er zijn t.a.v. de verwachte duur?
De kans dat de periode wordt overschreden is afhankelijk van het beschikbaar zijn van de Generieke Functies in technische zin. Hierop heeft ICTU geen invloed; dit is de verantwoordelijkheid van de klant (VWS). Wel is met de klant overeengekomen dat in 2025 sowieso gewerkt wordt aan beschrijvingen op papier (ontwerpen en impactbepalingen) van de toepassing van de Generieke Functies in zorgtoepassingen.
Over welke specifieke kennis beschikt de professional, waarover het eigen personeel van ICTU niet beschikt en waar een eventuele vervanger ook minimaal over zou moeten beschikken?
De professional beschikt over een combinatie van de volgende specifieke kennis
· Kennis van bedrijfskundige en veranderkundige vraagstukken in een informatie-omgeving, blijkend uit opleiding of werkervaring
· Actuele kennis van - en een netwerk bij de Landelijke organisaties betrokken bij - gegevensuitwisseling in de zorg.
· Minimaal vijf jaar ervaring als coördinator/ leidinggevende/ projectleider bij landelijke organisaties betrokken bij informatie-uitwisseling in de gezondheidszorg.
Gewenste profiel
Je hebt een academische achtergrond en bestuurlijke ervaring in het zorgdomein (bijvoorbeeld landelijke organisaties zoals zorgbranches, vws). Je bent bekend met informatiekundige vraagstukken in de zorg en hebt coordinerende/ leidinggevende ervaring op gebied van gegevensuitwisseling in zorgveld en je kent de daarbij behorende stakeholders, belangen en uitdagingen.
Je hebt actuele kennis van het landelijk stelsel (infrastructuur, normering, beleid van VWS, betrokken partijen) van gegevensuitwisseling in Zorg en bent in staat om landelijke ontwikkelingen te vertalen naar concrete implementatie projecten voor (regionale) zorgorganisaties.
Ook is het belangrijk dat je een verbinder bent en in staat om goed om te gaan met het afwegen van verschillende belangen, op basis van een natuurlijke bestuurlijke sensitiviteit. Je kunt je boodschap niet alleen mondeling, schriftelijk maar ook visueel communiceren op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Je spreekt de taal van landelijke (koepel)organisaties, zorgorganisaties en leveranciers. Interoperabiliteitsmodel en gegevensuitwisseling zorg zijn voor jou vanzelfsprekende begrippen.
Eisen:
- Afgeronde academische opleiding
- Kennis en ervaring op gebied van informatiekunde
- Kennis en ervaring op gebied van het ontwerpen van gebruikers/ samenwerkingsovereenkomsten.
- Minimaal drie jaar ervaring als coördinator/ projectleider/ leidinggevende op gebied van ICT-implementaties bij landelijke organisaties in de gezondheidszorg.
- In de afgelopen drie jaar minimaal een jaar aantoonbaar actief geweest in een landelijke organisatie betrokken bij gegevensuitwisseling in de zorg.
- Kennis van infrastructuur en architectuur van landelijke voorzieningen ten behoeve van de gegevensuitwisseling in de zorg.
Wensen:
- Aantoonbare ervaring met het opstellen van impact-analyses en plannen van aanpak voor ICT-implementatie en migraties
- Aantoonbare ervaring op het gebied van de landelijke voorzieningen en generieke functies in de zorg
- Aantoonbare veranderkundige ervaring op gebied van grootschalige ICT- en data-gerelateerde vraagstukken en implementaties
- Ervaring met stakeholdermanagement in een (bestuurlijk) complexe omgeving, bij voorkeur binnen het zorgdomein.
Arbeidsvoorwaarden:
Interesse?
Stuur ons dan uiterlijk 20 januari 2025, voor 14:00 uur je recente CV + motivatie voor deze rol, samen met je beschikbaarheid/geplande vakanties en je all-in uurtarief excl. BTW.
- Losse motivatie, inclusief beargumentering per bullet eis en wens waarom hier aan wordt voldaan is verplicht.
- CV in Word formaat
Jouw weg naar succes?
In 7 stappen en enkele dagen
- 1
Vind jouw opdracht
- 2
Reageer: stuur ons je cv
- 3
Wij checken jouw profiel met de opdracht(gever)
- 4
Telefonisch kennismaken met een recruiter van Circle8
- 5
Is er een match? We stellen je voor
- 6
Intakegesprek bij de opdrachtgever
- 7
Contract en let's go!