VNR-67881

Functieomschrijving:

In het kort

  • Werken aan een gezonde en duurzame stad voor alle Amsterdammers

De functie

In de functie van Programmamanager Samen met de stad voor Maatschappelijke Initiatieven (SAMI) bouw jij mee aan een duurzame toekomst; je werkt aan een stevig sociaal fundament voor een rechtvaardige transitie naar een circulaire stad, met de focus op het omarmen en versterken van (de rol van) maatschappelijke initiatieven uit de stad.

  • Met jouw organisatiekracht zet je de lijnen uit binnen het team, waarmee we op basis van kennis uit de praktijk en contacten in de stad het beleidsinstrumentarium vernieuwen voor circulaire (buurt)initiatieven.
  • Je verstevigt de interne samenwerking binnen de gemeente waardoor krachten gebundeld worden. Allereerst binnen de afdeling Duurzaamheid, maar ook met de stadsdelen en collega’s binnen het sociaal domein.

Amsterdam wil in 2050 een 100% circulaire stad zijn en al in 2030 haar materiaalgebruik gehalveerd hebben. Dit is een ambitieuze doelstelling die niet alleen vraagt om een technische aanpak van de materialentransitie, maar ook om een sociale aanpak, zodat iedereen mee kan. Om dit te bereiken is in het uitvoeringsprogramma circulaire economie 2023-2026 het hoofdstuk ‘Samen met de Stad’ opgenomen, waarin we de activiteiten beschrijven die (gaan) plaatsvinden om initiatieven vanuit de stad, die hieraan bijdragen, beter te faciliteren en ondersteunen.

Binnen het team Circulaire Economie is er een programmaonderdeel Samen met de Stad voor Maatschappelijke Initiatieven (SAMI). Samen met drie collega’s geef je invulling aan dit onderdeel van de uitvoeringsagenda. Omdat de circulaire transitie nog in de kinderschoenen staat, ontbreken veel kaders en lopen we continu tegen drempels en belemmeringen aan. Met SAMI ontwikkelen we daarom instrumentarium dat aansluit bij behoeftes van circulaire maatschappelijke initiatieven. Daarbij proberen we enerzijds op korte termijn impact te realiseren. Én anderzijds systeemverandering in gang te zetten voor de transitie naar een circulaire economie. Binnen SAMI kennen we vier pijlers: Erkenning, Financiering, Capaciteit en Ruimte. De instrumenten in het ondersteuningsaanbod sluiten aan bij behoeftes van buurtgebonden maatschappelijke initiatieven.

Een belangrijk onderscheidend element is dat de projecten veelal tot stand komen in samenwerking met de maatschappelijke initiatieven zelf. Zij weten immers het beste te duiden waar de schoen wringt. Het is aan ons om dat om te zetten in beleidsinterventies en -instrumenten. In 2024 zijn de contouren van het programma opgezet, is er gebouwd aan versteviging van het ecosysteem in de stad en is er veel input voor het benodigde ondersteuningsaanbod opgehaald in samenwerking met maatschappelijk initiatiefnemers, waarbij ook collega's uit andere directies betrokken zijn.

Nu wordt het tijd voor doorpakken en opschalen. Jij gaat aan de slag om de opgedane ervaringen te vertalen in het updaten van de programmatische aanpak en staat aan de lat om deze te organiseren en in actie te brengen. Je kunt daarbij rekenen op steun van collega’s, maar ook op weerstand. Om impact te maken ontkomen we niet aan een aantal radicaal andere manieren van werken.

  • In de functie van ‘Programmamanager’ ben jij verantwoordelijk voor het inhoudelijk en coachend sturen van drie collega’s met wie je dit onderdeel verder vormgeeft. Je neemt verantwoordelijkheid voor het concretiseren van de financiële lijnen en communiceert voortgang naar directie en bestuur.
  • We verwachten daarbij dat je knelpunten vroegtijdig en doelgericht adresseert, zodat dilemma’s snel duidelijk worden en richting gekozen kan worden. Je bent communicatief vaardig, een doorpakker en een verbinder.
  • Jij bent proactief en vooruitdenkend. Je kan projecten, taken en gewenste resultaten structureren en bent in staat om op strategisch niveau het ecosysteem met daarin de stakeholders te organiseren en met elkaar te verbinden. Je werkt vanuit de opgave circulair. Dat betekent o.a. dat je je in een omgeving beweegt waar kaders nog niet duidelijk zijn.

In deze rol ben je medeverantwoordelijk voor het scheppen van die kaders. Dat vraagt een hoge mate van zelfstandigheid en comfort met het werken in transities en het kunnen bewegen in een speelveld waar de spelregels nog niet (helemaal) vast staan, of ontoereikend zijn. Je speelt een belangrijke rol in het verder verstevigen van het netwerk van collega’s dat aan dit thema samenwerkt. Je bent een inhoudelijk sparringpartner voor je directe collega’s, teammanager en partners uit de stad. Je weet zelf ook prima hoe je een project kunt trekken en daarbij concrete resultaten kunt behalen, en vindt het tegelijk leuk om anderen hierin vooruit te helpen. Waar nodig en mogelijk werk je praktisch en actief mee in de verschillende actielijnen.

Dit doe je op een gemiddelde werkdag

  • Je dag start op het stadhuis, waar je een presentatie geeft op de staf van de wethouder duurzaamheid over de opzet en resultaten van het SAMI programma. Je legt daarbij twee dilemma’s voor en haalt een duidelijke sturingslijn op;
  • Kort voor de lunch bespreek je tijdens de weekstart met je directe SAMI collega’s de stand van zaken: wie werkt waar aan deze week, welke bijeenkomsten worden bezocht, en welke hulpvragen zijn er?
  • Tijdens een lunchwandeling langs de Amstel heb je een coachend gesprek met een collega uit het team en helpt hem/haar op weg bij de aanpak van één van de actielijnen;
  • In de middag werk je samen in een strategische sessie met de Donutcoalitie over het versterken van de organisatie, het narratief wat daarbij hoort en de rol die de gemeente daarin zou kunnen spelen. In een break-out neem je deel aan een sessie over het inrichten van de plek van de donut deal brokers in het ecosysteem in de stad;
  • De inzichten van vandaag neem je mee in de uitwerking die je morgen maakt ter voorbereiding op de interne verdiepingssessie over brede welvaart en de donut economie volgende week.
  • Voordat je dag klaar is heb je nog een Teams call staan met je collega's van team Democratisering om de laatste puntjes op de i te zetten van de uitwerking van een nieuwe subsidieregeling voor het integraal ondersteunen van maatschappelijk initiatief – waar circulair onderdeel van is

Over de klant:

Deze opdracht is alleen geschikt om op detacheringsbasis uit te voeren (geen zzp i.v.m. WDBA)

De verwachte duur van de opdracht is 24 maanden.

Eisen:

  • De aangeboden kandidaat heeft WO werk- en denkniveau
  • De aangeboden kandidaat heeft tenminste 5 jaar werkervaring als project- of programmamanager aan complexe maatschappelijke opgaven
  • De aangeboden kandidaat heeft ervaring met het organiseren van bestuurlijke besluitvormingsprocessen
  • De aangeboden kandidaat beschikt over uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden
  • De aangeboden kandidaat heeft aantoonbare affiniteit met (bottom-up) maatschappelijke initiatieven

Wensen:

  • De aangeboden kandidaat heeft bij voorkeur een afgeronde opleiding gerelateerd aan stedelijke vraagstukken, transities of duurzaamheid
  • De aangeboden kandidaat heeft bij voorkeur tenminste 5 jaar ervaring in een (overheids)organisatie met vergelijkbare complexiteit
  • De aangeboden kandidaat is bij voorkeur proactief en vooruitdenkend
  • De aangeboden kandidaat kan bij voorkeur projecten, taken en gewenste resultaten structureren

Competenties:

  • Initiatief: Onderneemt zelfstandig actie. Signaleert kansen en zet deze om in verbeterings- en vernieuwingsacties, die bijdragen aan betere organisatieprestaties.
  • Analytisch vermogen: Is goed in staat om visie en strategie door te vertalen in een heldere aanpak met concrete actielijnen. Legt makkelijk verbanden en ziet de grote lijnen.
  • Overtuigingskracht: Oefent, op basis van persoonlijk overwicht, invloed uit op mensen en situaties, gericht op acceptatie en het overwinnen van weerstanden. Communiceert ideeën duidelijk en stellig.
  • Omgevingsbewustzijn: Laat blijken goed geïnformeerd te zijn over ontwikkelingen, projecten en onderzoeken binnen en buiten de gemeente Amsterdam, met een focus op maatschappelijke initiatieven.
  • Creativiteit: Bedenkt originele of vernieuwende ideeën en oplossingen, niet als doel op zich, maar om effectief te navigeren in een omgeving met veranderende spelregels.
  • Ontdekt invalshoeken die afwijken van gevestigde denkpatronen.
  • Samenwerken: Levert een constructieve bijdrage aan een gezamenlijk resultaat, in het bijzonder aan de sfeer en de relaties binnen de groep of het team.

Arbeidsvoorwaarden:

Interesse?

Stuur ons dan uiterlijk 8 januari 2025, voor 17.00 uur je recente CV + motivatie voor deze rol, samen met je beschikbaarheid/geplande vakanties en je all-in uurtarief excl. BTW.

Jouw weg naar succes?

In 7 stappen en enkele dagen

  • 1

    Vind jouw opdracht

  • 2

    Reageer: stuur ons je cv

  • 3

    Wij checken jouw profiel met de opdracht(gever)

  • 4

    Telefonisch kennismaken met een recruiter van Circle8

  • 5

    Is er een match? We stellen je voor

  • 6

    Intakegesprek bij de opdrachtgever

  • 7

    Contract en let's go!