VNR-72532
Reageren kan al binnen 2 minuten
Functieomschrijving:
Rijksrederij
De Rijksrederij, onderdeel van Rijkswaterstaat, beheert en onderhoudt de specialistische schepen van de overheid.
Deze worden beschikbaar gesteld aan de Douane, de Kustwacht, het ministerie van EZ (visserijonderzoekstaken en –beheertaken) en Rijkswaterstaat.
De vloot bestaat uit ongeveer 100 schepen voor gebruik op de Noordzee en op binnenwateren.
De Rijksrederij is een zelfstandig opererend onderdeel binnen de dienst Zee en Delta van Rijkswaterstaat.
De Rijksrederij heeft de ambitie om dé gevraagde, betrouwbare en toonaangevende partner te zijn, die bekend staat om haar kennis op het gebied van vlootbeheer.
Vlootvervangingsprogramma
Om de vloot geschikt te houden voor haar taken, nu en in de toekomst, heeft de Rijksrederij in samenwerking met de markt een vervangingsstrategie ontwikkeld voor de vloot.
Deze strategie is opgesteld omdat de schepen van de Rijksrederij enerzijds een hoge gemiddelde leeftijd hebben en anderzijds te veel tijd in de haven liggen.
Daarom wordt in 15 jaar vrijwel de gehele vloot vervangen door nieuwe schepen.
Door uit te gaan van combinaties van takenpakketten van de verschillende accounts wordt het mogelijk om met minder schepen die vaker ingezet kunnen worden, dezelfde (of meer) diensten aan de accounts te verlenen.
Het vervangingsprogramma bevat meerdere projecten voor de verschillende vaargebieden waar de vloot van de Rijksrederij wordt ingezet.
Het programma wordt uitgevoerd door een IPM-team (integraal projectmanagement).
Samen met anderen
Als projectadviseur integrale veiligheid (PIV) ben je voor alle vlootvervangingsprojecten het aanspreekpunt voor alles wat met veiligheid te maken heeft.
Je bent zowel intern als extern gericht.
Snel na je start weet je collega’s binnen de organisatie van Rijkswaterstaat te vinden, die nodig zijn bij het realiseren van alle vlootvervangingsprojecten en specifiek voor jouw werkzaamheden.
Je moet regelmatig afstemmen met projectteamleden.
We werken met geïntegreerde projectteams met medewerkers vanuit PPO en vanuit de Rijksrederij.
Je bent alert op nieuwe ontwikkelingen op jouw vakgebied en deelt je kennis met collega’s binnen het projectteam, maar ook daarbuiten.
Een goede relatie opbouwen met de opdrachtnemer, waarin je de verantwoordelijkheid voor veiligheid van zowel opdrachtnemer als RWS niet uit het oog verliest, is essentieel.
Taken en verantwoordelijkheden
Als PIV-er heb je ruime kennis van en ervaring met maritieme veiligheidsvraagstukken (scheepsbouw, scheepvaart).
De opdrachtgeversrol voor veiligheid is bij scheepsbouw afwijkend t.o.v. van de opdrachtgevers-rol in de GWW.
Bij het laten bouwen, repareren en onderhouden van vaartuigen gaat het niet om een bouwwerk, maar om de levering van een product of dienst.
Je bent verantwoordelijk voor specifieke inhoudelijke expertise, advisering en inbreng rond integrale veiligheid in de verschillende fasen van alle vlootvervangingsprojecten.
Jij zorgt ervoor dat de kaders en wetgeving op het gebied van integrale veiligheid in deze projecten worden toegepast.
Je voert veiligheidsrondes uit en faciliteert safetywalks en signaleert veiligheidsrisico’s voor de korte en lange termijn.
Als PIV ben je verantwoordelijk voor het uitdragen van de (project)veiligheidsambitie.
Je signaleert veiligheidsrisico’s en afwijkingen en denkt mee over passende oplossingen.
Op tactisch niveau adviseer je de Technisch Manager en/of de Projectmanager.
Je maakt afspraken om veiligheid goed te borgen in alle projecten en je monitort de naleving van deze afspraken.
- Het gevraagd en ongevraagd geven van adviezen over de borging van integrale veiligheid in het ontwerp en taakuitvoering van alle nieuw te bouwen schepen;
- Opstellen van Integrale Veiligheidsplannen (Voorbereidingsfase), klanteisen op veiligheidsgebied, veiligheidsspecificaties voor nieuwe contracten, toetsing van V&G plannen van opdrachtnemers en aanpassen van RI&E’s;
- Het expliciet vastleggen en onderbouwen van de per project gemaakte BTO keuzes (bouwkundige, technische en organisatorische keuzes in relatie tot veiligheid);
- Het opstellen en jaarlijks actualiseren van het veiligheidsclusterplan (plan over de projecten heen);
- Het uitvoeren van incidentregistratie en –analyse en het beheren van het veiligheidsdashboard;
- Het organiseren en coördineren van periodieke veiligheidsrondes en safetywalks op locatie scheepswerven of locaties bouw elektrische laadinfrastructuur;
- Het opstellen van periodieke veiligheidsrapportages;
- Het initiëren en (laten) uitvoeren van verbetervoorstellen op gebied van veiligheid;
- Het uitdragen van de (project)veiligheidsambitie en daaruit voortvloeiende taken voor het IPM-team en veiligheidscultuur (gedeelde verantwoordelijkheid) binnen het project;
- Het adviseren van de Technisch Manager over de borging van de toepassing veiligheidskaders en –richtlijnen door het project (of motivatie van afwijkingen);
- Het organiseren van de periodieke thematische projectoverleggen integrale veiligheid en de jaarlijkse veiligheidscultuurmeting (VCM) en het leveren van een eigen bijdrage aan deze overleggen.
Resultaat opdracht
Jij adviseert het IPM team (projectmanager, manager projectbeheersing, omgevingsmanager, contractmanager en technisch manager) over alle veiligheidsvraagstukken van alle vlootvervangingsprojecten.
Transparantie en expliciet vastleggen zijn hierbij sleutelwoorden.
Je werkt zelfstandig in het team technisch management, welke onder de verantwoordelijkheid valt van de Technisch Manager.
Over de klant:
Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat is de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en bestaat uit zeven landelijke en zeven regionale organisatieonderdelen. Al meer dan 225 jaar werken we dagelijks aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. We beheren en ontwikkelen de rijkswegen, -vaarwegen en -wateren en zetten in op een duurzame leefomgeving. Samen met anderen werken we aan een land dat beschermd is tegen overstromingen. Waar voldoende groen is, en voldoende en schoon water. En waar je vlot en veilig van A naar B kunt. Samenwerken aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland: dat is werken bij Rijkswaterstaat.
Talent als basis, diversiteit als kracht
Rijkswaterstaat is een inclusieve organisatie. Een organisatie die ruimte biedt aan iedereen en die de kracht van de diversiteit van medewerkers gebruikt om samen betere resultaten te halen voor Nederland. Inclusief betekent dat iedereen zich betrokken en gewaardeerd voelt; niet ondanks, maar dankzij de verschillen.
Rijkswaterstaat
Programma’s, Projecten en Onderhoud
Programma’s, Projecten en Onderhoud (PPO) is een van de 6 landelijke organisatieonderdelen van Rijkswaterstaat.
PPO werkt aan het onderhoud van rijkswegen, vaarwegen, bruggen, waterkeringen en sluizen en de bedieningsinstallaties in heel Nederland. Dit doen we met uitdrukkelijke aandacht voor duurzaamheid, een veilige en gezonde leefomgeving en innovatie.
Zo dragen we actief bij aan de waterveiligheid van Nederland, doen we proeven met smart mobility, intelligente transportsystemen en het hergebruiken van grondstoffen uit ons areaal. Samen met marktpartijen werken we innovatieve ideeën uit en passen die toe in onze projecten.
Bij PPO werken onder andere inhoudelijke adviseurs en managers op het gebied van techniek, inkoop, contracten, projectbeheersing en projecten. PPO’ers delen hun kennis onderling en werken elke dag aan de verbetering van hun werkwijzen. PPO werkt actief samen met de andere onderdelen van Rijkswaterstaat en de diverse externe partners, zoals gemeenten, provincies, waterschappen en marktpartijen.
Eisen:
- De aangeboden kandidaat beschikt over een Hoger Veiligheidskundig Diploma (HVK) of een diploma van gelijkwaardig niveau.
- De aangeboden kandidaat heeft kennis van en minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met het uitvoeren van taken op het gebied van Integrale Veiligheid in de petrochemische industrie, voor infrastructurele projecten of in de maritieme industrie.
- De aangeboden kandidaat heeft kennis van en minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met kwaliteitsborging van integrale veiligheid en het beheersen van integrale veiligheidsrisico’s in de petrochemische industrie, binnen infrastructurele projecten of in de maritieme industrie.
- De aangeboden kandidaat heeft kennis van en minimaal 5 jaar aantoonbare werkervaring met het opstellen van documenten zoals RI&E, integrale veiligheidsplannen (IVP/V&G), integrale veiligheidsdossiers (IVD), veiligheidsspecificaties, verbetervoorstellen, veiligheidsrapportages, etc.
- De aangeboden kandidaat heeft kennis van en aantoonbare werkervaring met het organiseren, coördineren en vastleggen van (periodieke) veiligheidsrondes en safetywalks.
Wensen:
- De aangeboden kandidaat heeft kennis van en minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring binnen de maritieme industrie (scheepvaart en scheepsbouw)
- De aangeboden kandidaat heeft kennis van en aantoonbare werkervaring met het uitdragen van een veiligheidscultuur binnen een (project)organisatie
- De aangeboden kandidaat heeft kennis van en aantoonbare werkervaring met het organiseren van thematische projectoverleggen over integrale veiligheid en veiligheidscultuurmetingen (VCM) en het leveren van een eigen bijdrage aan deze overleggen
- De aangeboden kandidaat heeft kennis van en aantoonbare werkervaring met het uitvoeren van incidentregistratie en –analyse en het beheren van een veiligheidsdashboard
Arbeidsvoorwaarden:
Interesse?
Stuur ons dan uiterlijk 24 april 2025, voor 15:00 uur je recente CV in Word + onderbouwing van de eisen en wensen (als voorblad) en je all-in uurtarief excl. BTW.
Bandbreedte tarief: € 95.- / €105,25 - GEEN ZZP INZET MOGELIJK
Optie tot verlenging : Ja, 1 x 12 maanden
Bijzonderheden AVG: Géén foto. Géén persoonsgegevens zoals (mail)adres, telefoonnummer, geboortedatum, nationaliteit of LinkedIn. Géén leveranciersgegevens mogen zichtbaar zijn op het format.
Jouw weg naar succes?
In 7 stappen en enkele dagen
- 1
Vind jouw opdracht
- 2
Reageer: stuur ons je cv
- 3
Wij checken jouw profiel met de opdracht(gever)
- 4
Telefonisch kennismaken met een recruiter van Circle8
- 5
Is er een match? We stellen je voor
- 6
Intakegesprek bij de opdrachtgever
- 7
Contract en let's go!