blog
#doorstromen
22.04.2024
Leestijd 3 minuten

Parttime werken als interimmer steeds populairder

Parttime werken is populair in ons land. Volgens de laatste cijfers van het CBS werken er in Nederland 4,7 miljoen mensen in deeltijd. Dat zijn er 22.000 meer dan het jaar daarvoor. Het aantal deeltijdwerkers en voltijdwerkers ontloopt elkaar daarmee niet veel. In 2023 werkte 5,1 miljoen Nederlanders voltijd. Opvallend is, dat in de groep die deeltijd werkt, vrouwen oververtegenwoordigd zijn: maar liefst 70 procent van de deeltijdwerkers is vrouw.

Argumenten om te werken in deeltijd

De Nederlandsche Bank deed onderzoek naar de motivatie van mensen om te kiezen voor een deeltijdbaan. Het meest genoemde argument om die keuze te maken is de zorg voor kinderen.

Daarnaast is ‘tijd voor mezelf’ vaak een reden, net als gezondheidsredenen of tijd overhouden voor een opleiding of cursus. Tot slot is meer vrije tijd een belangrijke factor voor mensen om niet fulltime te werken.


Parttime werken als interimmer

Ook veel freelancers werken parttime. Sterker nog: ze geven aan dat de vrijheid om zelf hun uren in te delen één van de belangrijkste redenen is om voor zichzelf te beginnen. Bovendien, blijkt uit onderzoek van freelance platform Malt, dat freelancers parttime meer verdienen, dan dat ze in hun fulltime dienstverband deden. Ze kregen een aanzienlijk hoger uurtarief dan toen ze in loondienst werkten. Opvallend is dat freelancers de voorkeur geven aan langdurige samenwerkingen. Als interimmer bijvoorbeeld. Maar liefst 7 op de 10 freelancers geeft aan dat dit een prioriteit is. Meer dan de helft van de freelancers voltooide meer dan één project bij dezelfde klant in een jaar.


Freelancers geven dus aan dat ze zelf hun tijd indelen belangrijk vinden. In de praktijk gebeurt dat meestal op de volgende drie manieren:

  1. Fulltime interimopdrachten afwisselen met pauzes tussen die opdrachten door. Per saldo betekent dit ondanks de fulltime invulling van die opdracht toch dat er parttime gewerkt wordt.

  2. Een maximumaantal uren stellen aan een bepaalde interimopdracht.

  3. Geen interimopdrachten maar werken maar alleen opdrachten aannemen waarin ze hun eigen uren kunnen indelen.


Toename zzp’ers

Omdat het aantal zzp’ers nog steeds toeneemt, neemt ook het aantal mensen voor wie een flexibele indeling van uren zwaar weegt toe. Het is daarom voor werkgevers belangrijk om rekening te houden met deze eis.

Niet in alle branches kan hieraan tegemoet worden gekomen, maar in sectoren waarin hybride of op afstand werken een optie is, kan een oplossing van het personeelstekort wellicht worden gevonden bij interimmers die niet graag hun freelancevrijheden opgeven. Werkgevers die hier rekening mee houden, zijn de concurrentie een stapje voor bij het vinden van geschikt personeel.

Bovendien is het aannemen van interimpersoneel een aantrekkelijke optie voor bedrijven die graag snel willen op- of afschalen. Door met interimmers te werken kan er een flexibele schil worden ingericht met mensen die passen bij de bedrijfscultuur en die de inhoud van het werk kennen.

Interimmers geven er zelf ook de voorkeur aan om voor vaste opdrachtgevers te werken, en maken graag deel uit van een flexibele schil. Op die manier maken ze toch deel uit van een team, maar kunnen ze voor een groot deel zelf hun tijd indelen en een bewuste keuze maken in de opdrachten die ze aannemen.

Ga voor meer informatie over (interim)opdrachten naar onze webpagina over staffing services.